Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп потвърди срещата на шефа на ЦРУ и лидера на КНДР

| обновено на 18.04.18 в 16:29
Според US медии визитата на шефа на ЦРУ Майк Помпейо (вляво) в Пхенян целяла да подготви срещата между Доналд Тръмп (вдясно) и Ким Чен-ун (в средата).
Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че директорът на ЦРУ Майк Помпейо е пътувал до Пхенян за тайна среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Би Би Си.

Срещата миналата седмица преминала „много гладко“ и на нея били създадени „добри отношения“, написа Тръмп днес в Туитър.

US медии съобщиха за визитата на шефа на ЦРУ в Северна Корея във вторник, като посочиха, че целяла да подготви преките преговори между Тръмп и Ким. „Вашингтон пост“ посочи, че Помпейо отишъл в Пхенян като личен пратеник на президента. Това е контактът на най-високо ниво между САЩ и КНДР от 2000 г.

Тръмп заяви по-рано във вторник, че двете страни са имали „директни преговори… на изключително високо ниво“. Във Флорида, където бе домакин на японския премиер Шиндзо Абе, той добави, че е дал „благословията“ си за разговори между Южна и Северна Корея за обсъждане на мирен договор, който официално да сложи край на войната на Корейския полуостров от 1950-1953 г. След нея има само примирие.

Белият дом и ЦРУ отказаха да коментират съобщения на срещата на Ким и Майк Помпейо, който е номиниран за нов държавен секретар на САЩ.

Тръмп посочи за планираната среща с Ким, евентуално в началото на юни, че са обсъждани 5 възможни места за разговорите, като нито едно от тях не е в САЩ.

Американски представители посочили, че мястото още не е уточнено, но Китай, Северна Корея, Южна Корея и Панминджон в демилитаризираната зона между двете Кореи се разглеждат като възможни локации, посочва АФП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени