Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на британската инфлация през март до едногодишно дъно от 2,5 на сто

Потребителската инфлация във Великобритания се забави изненадващо рязко през март до едногодишно дъно, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат да поставят под известно съмнение очакваното от АЦБ повишаване на основната лихва на заседанието през месец май.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март с едва 0,1% спрямо февруари, когато нарасна с 0,4% и при осреднена прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,3 на сто. На годишна база инфлацията във Великобритания се забави рязко до 2,5% при очаквания за стабилизация във февруарското ниво от 2,7%, като това представлява най-слабо увеличение на потребителските цени от март 2017-а година насам.

Растежът на основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) също се забави до едногодишно дъно от 2,3% (най-слаб растеж от март 2017-а) от 2,4% през февруари и очаквания за повишение с 2,5 на сто, като именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Трябва да се има предвид, че инфлацията през март от едва 2,5% е под последната прогноза на Английската централна банка за нейно повишение с 2,9%, но въпреки това продължава да се задържа над целевото инфлационно ниво от 2% за 14-ти пореден месец.

Днешните данни предполагат, че започва да отслабва негативният ефект върху британските потребители от растящите цени в резултат на рязката обезценка на лирата стерлинг, която беше факт след референдума през юни 2016-а година в подкрепа за Брекзит. Последвалото през последните месеци възстановяване на британската лира обаче допринася за отслабването на инфлационния натиск, който оказваше сериозно негативно влияние върху покупателната сила на домакинствата през миналата и началото на текущата година.

В същото време ONS оповести и данни, показващи малко по-силно от очакваното повишаване на цените на входа и на изхода на британските предприятия.

През март растежът на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се ускори на годишна база до 4,2% от 3,8% през февруари и прогноза за повишение с 4,1 на сто, като това се дължи най-вече на скок с 11,6% на цените на суровия петрол.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна през март с 2,4% при очаквания за повишение с 2,3%, но след растеж с 2,6% месец по-рано, отбелязвайки най-слабо повишение от октомври 2016-а година.

Британската лира реагира негативно на днешните по-слаби инфлационни данни. От една страна по-слабата инфлация може да доведе до по-силно потребителско доверие и до по-високи реални доходи, но от друга страна може да парира част от очакванията за повишаване на основната лихва на заседание на Английската централна банка през месец май.

След данните на ONS паундът се понижи с 0,65% към шестдневно дъно от 1,4172 щатски долара само ден, след като британската лира поскъпна до 22-месечен връх от 1,4377 (най-високо ниво от 24 юни 2016 година насам - денят след изненадващото гласуване на британците в подкрепа за Брекзит).

В същото време еврото поскъпва с 0,7% към шестдневен връх от 0,8720 британски лири, отскачайки от вчерашното дъно около 0,827 паунда (най-ниско ниво за единната валута от май 2017-а година).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна