Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на САЩ в ООН опровергава съветник в Белия дом

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли
Снимка: БГНЕС

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли опроверга съветник в Белия дом, който предположи, че се е „объркала“ с обявяването на нови US санкции срещу Русия, предаде АФП.

„С цялото ми уважение, но аз не бъркам“, се казва в изявление на Хейли във вторник до тв „Фокс“, чието съдържание бе потвърдено от мисията на САЩ в ООН.

Хейли заяви в неделя, че ден по-късно финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин ще обяви нови санкции срещу Русия, но Белият дом посочи в понеделник, че не е взето такова решение.

Шефът на националния икономически съвет при президента Лорънс Кадлоу заяви пред репортери, че Хейли „избързала“ да обяви санкции срещу Русия, които тя мотивира с предполагаемата химическа атака от силите на президента Башар Асад срещу Дума в Сирия. Той допусна, че тя „объркала нещо“.

Кадлоу заяви пред „Ню Йорк таймс“ след изявлението на Хейли, че тя не била уведомена своевременно, че администрацията е променила позицията си за нови санкции срещу Русия. Той посочи, че се обадил по телефона и ѝ се извинил.

Хейли - бивш губернатор на Южна Каролина, се превърна във водещ глас по външнополитически въпроси, след като стана посланик на САЩ в ООН. Тя води твърд курс по отношение на Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!