Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК санкционира "Музикаутор" с близо 57 хил. лв. заради необосновано прекратен договор с БНР

| обновено на 18.04.18 в 17:17
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви днес, че налага глоба от 56 678 лв. на „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение при необоснованото прекратяване на договорни отношения с Българското национално радио (БНР).

Прекратяване на договора с БНР в началото на миналата година възпрепятства излъчването на музика от репертоара на сдружението в ефира на Радиото.

В решението на КЗК се казва, че с тези си действия Сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ „може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите“. В него се посочва още, че необоснованото прекратяване на договорните отношения с БНР препятства осъществяваната от Радиото дейност.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Предмет на проучване в производството на КЗК е поведението на „Музикаутор“ във връзка с прекратяване на договора с БНР от 19 декември 2011 г. за разрешаване използването на музикални и литературни произведения по радио. Договорът беше прекратен от 1 януари 2017 г., заради което за БНР последва невъзможност да използва в програмите си репертоара на Сдружението.

КЗК прави извод, че прекратяването на действащия договор е начин за постигане на исканите от „Музикаутор“ условия за определяне размера на дължимите му лицензионни възнаграждения. Чрез прекратяването на договора с БНР „Музикаутор“, като предприятие с господстващо положение, лишава Националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!