Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни

| обновено на 18.04.18 в 17:07
Турция ще гласува на предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни, обяви на пресконференция в Анкара президентът Реджеп Ердоган.
Снимка: Ройтерс

Турция ще гласува на предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни тази година, обяви президентът Реджеп Ердоган в Анкара. На пресконференция в Анкара, след половинчасова среща в президентския дворец в Девлет Бахчели, лидерът на Партията на националистическото действие Ердоган съобщи, че Висшата избирателна комисия ще започне незабавно подготовката на вота. Изборите бяха планирани за 3 ноември 2019 г.

Турският лидер оповести решението в присъствието на премиера Бинали Йълдъръм и партийния елит на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Ердоган се мотивира с нуждата по-скоро да се завърши процесът на промените, започнати след референдума за въвеждане на президентска система, както и необходимостта от отговор на нестабилността в Сирия и Ирак.

Бахчели призова за предсрочни избори във вторник. След срещата с Ердоган той свика съвещание на висшия ешелон на Партията на националистическото действие.

Междувременно в турската столица се проведоха заседание на ръководството на опозиционната Народнорепубликанска партия и среща на областните председатели на прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН).

Съпредседателката на ДПН Первин Булдан заяви вчера, че Бахчели не може да направи призив за предсрочни избори без знанието на президента Ердоган. Тя допълни, че изборите, проведени при извънредно положение, не могат да са демократични.

А турският парламент одобри днес удължаване на извънредното положение с 3 месеца.

Законовите изисквания всяка партия да е провела свой конгрес най-малко 6 месеца преди изборите, означават, че новооснованата "Добра партия" (отцепници от партията на Бахчели – б.р.) не може да участва във вота. Тя би имала право да се яви на избори след 28 юни.

Зам.-председателят на формацията Исмаил Конджук заяви вчера, че дори и да бъдат отстранени от Висшата избирателна комисия, те имат планове Б и С. Друг зам.-ръководител на "Добрата партия" - Юмит Йоздаг, коментира, че искането за предсрочни избори е продиктувано от желание да се отложат след тях резултатите от икономическия спад. Председателката на партията Мерал Акшенер свика спешно заседание на ръководството в Истанбул.

Лидерът на извънпарламентарната, но влиятелна Партията на щастието Темел Карамоллаоглу заяви от своя страна, че проблемите в управляващата Партия на справедливостта и развитието не могат да бъдат решени. Той добави, че Турция изпитва проблеми в икономиката и външната политика и има нужда от промяна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна