Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Коралски: Това е първото правителство след 2012-а, работещо за смяна на модела за хората с увреждания

Минчо Коралски
Снимка: БГНЕС
Лозунгът „Системата ни убива“ е точен лозунг, защото след 2012 година, когато беше ратифицирана Конвенцията за правата на хората с увреждания, не е настъпила почти никаква промяна по същество. Така председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски коментира в предаването "Нещо повече" шестия по ред мащабен протест на хората и родителите на деца с увреждания.

"Промяна означава смяна на парадигмата - от това, че човекът с увреждане е един много болен човек до това, което е записано в конвенцията, че човек с увреждане е човек, който в резултат на своите увреждания среща различни прегради за своята реализация. Това правителство е първото, което от 2012 година започва да работи по смяната на този модел, но натрупванията са толкова големи, че чудеса не могат да се очакват“, отбеляза Коралски. 

"Когато имаме тежки и множествени увреждания нуждата от индивидуален подход и индивидуални грижи е много важна – тук универсалните схеми не работят. И не става въпрос само за пари, тук става въпрос за рехабилитация, за консумативи, за помощни средства, за всичко онова, което би трябвало да даде шанс на тези деца да се развиват в рамките на това, което е възможно в тяхното състояние", заяви Минчо Коралски. 

"Новият закон за социалните услуги е изключително важен, трябва да се отговори на страховете на родителите на децата с тежки увреждания какво ще се случи, след като те си отидат и кой ще поеме грижата", смята Минчо Коралски.

Относно споровете как да се намалят злоупотребите с ТЕЛК Коралски посочи, че новата методика няма да позволява натрупването на най-различни заболявания едно върху друго, с цел да се стигне до "заветната инвалидна пенсия", а ускореното въвеждане на електронната здравна карта ще дава възможност за проследяване на цялото заболяване.

По думите на Коралски, се създават и възможности повече експерти в здравната област да участват в определянето на вида и степента на увреждането. От друга страна видът и степента на увреждането вече няма да водят до загуба на трудоспособност, допълни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени