Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пет звезди" поиска националистите да решат за участие в правителството на Италия

Луиджи ди Майо (вляво) и Матео Салвини изразиха готовност да формират правителство на Италия, въпреки че формациите им не получиха мнозинство на изборите в неделя.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на популисткото движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо даде ултиматум на лидера на националистическата формация "Лигата" Матео Салвини до петък да се откаже от съюза си с "Форца Италия" на Силвио Берлускони, за може да бъде съставено правителство, предаде Ройтерс.

"Готови сме да подпишем договор за управление, но не с цялата десница. Няма повече време. Решението трябва да бъде взето до края на седмицата", заяви Ди Майо, но не уточни какво ще последва, ако Салвини не изпълни условието.

Ройтерс цитира временния лидер на управлявалата досега Демократическа партия Маурицио Мартина, който изрази готовност да обсъжда конкретни предложения с формацията, която получи мандат за съставяне на кабинет. Партията на бившия премиер Матео Ренци обаче е разделена по въпроса.

45 дни след изборите Италия все още няма редовно правителство. Това обаче още не е рекорд. През 2013 година правителството на Енрико Лета получи вот на доверие 62 дни след изборите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени