Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев свиква заседание на КСНС по темата за армията и сигурността

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев събира днес Консултативния съвет за национална сигурност. Участниците в заседанието ще обсъдят актуалните рискове за националната сигурност на България и състоянието на въоръжените сили.

Държавният глава планираше да свика консултативен съвет, който да разгледа въпросите за енергийната сигурност, но събира лидерите на парламентарните партии и шефовете на служби заради влошаващата се среда за сигурност и на фона на ескалацията на напрежението в Сирия.

Радев очаква на съвета „да стане ясно още веднъж какви са мерките, предприемани от България за неутрализация на рисковете и заплахите пред нашата сигурност“.

Президентът свика консултативен съвет по сходна тема преди почти година. На него бяха взети решения за изграждане на необходимите отбранителни способности, за модернизацията на Българската армия.

„По отношение на повишаването на статуса на военнослужещите искам да чуя отговори какво трябва да се направи, за да бъдат изпълнени тези решения“, каза Радев по-рано тази седмица.

Участниците в заседанието ще обсъдят обстановката в Сирия и на Балканите.

„Какво правят съседите около нас  - какви модернизационни програми те разгръщат, какви разходи дават за въоръжение, за какво се готвят, а също така какво правим ние като модернизационни програми и като мерки, които трябва да вземем“, каза държавният глава.

До момента проектите за модернизация на въоръжените ни сили не са внесени в Министерския съвет въпреки обещанията на военния министър това да се случи до края на април.

Във вторник министър Красимир Каракачанов обяви, че ще подпише проектите за модернизация на авиацията и на сухопътните сили, след което те ще минат на междуведомствено съгласуване. Той очаква до края на май да бъде готов и проектът за флота.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!