Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуват промени в Закона за туризма

С измененията в закона се засилват контролните функции на ресорното министерство

Снимка: БГНЕС

Народните представители продължават с окончателното гласуване на промените в Закона за туризма, с които се засилват контролните функции на ресорното министерство.

С промените се предлага създаването на единно звено за контрол към Министерство на туризма. То ще извършва регулярни и инцидентни проверки, ще прилага административни мерки, ще съставя актове за нарушения и ще може да прави предложения за затваряне на обекти и отнемане на звезди от категоризацията.

За установените нарушения ще се издават протоколи, които ще се изпращат в Комисията за защита на потребителите за налагане на наказания. След това комисията има задължението да уведомява Министерството на туризма за предприетите действия, наложените наказания и резултатите от тях.

Промените в Закона за туризма са свързани основно с транспонирането на директивите за пакетните пътувания. Това ще гарантира на търговци и туристи спазването на техните права и задължения, независимо от националното право, като се осигурява равнопоставеност на туристическия пазар.

Измененията предвиждат още и намаляване на административната тежест за бизнеса, като във връзка с това отпадат редица предварителни документи, които в момента се изискват за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене, при сертификацията на СПА центровете, както и облекчения при лицензирането на екскурзоводи, планински водачи и ски учители.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени