Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариан Тейсен: България върви добре, но ниските доходи са проблем

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България може да бъде дадена за положителен пример в Европа за това как се справя с безработицата, но Европейската комисия се тревожи от ниските доходи и застаряващото население. Това заяви в интервю за БНР еврокомисарят по заетостта и социалната политика Мариан Тейсен. Тя посочва, че състоянието на трудовия пазар в Европа като цяло се подобрява: 

"Всички започват да работят и виждаме, че това не е нещо временно. В действителност трудовият пазар започва своето развитие и всеки месец отчитаме подобрение. През 2017 отчетохме ръст на брутния продукт, а това е и много добра новина за достъпа до работния пазар. Безработицата намалява, което е нещо много положително, и не само в България, това се наблюдава във всяка точка на Европа, достъпът до пазара на труда също се улеснява."

Според Тейсен Европейският социален стълб е шансът на Европа  да повиши своята конкурентоспособност:  

"В крайна сметка говорим за политическите реформи и за да можем да подобрим състоянието на трудовия пазар, както виждате, ние имаме т.нар. препоръки. И в България, както виждате, това се случва. Имам предвид подобряването на трудовия пазар и младежката безработица, увеличаването на заетостта. Имайте предвид че в периода 2014-2020 година от Европейския социален фонд, който ние използваме, към България се насочват на милиард и половина евро и всеки пети българин може да получи помощ и подкрепа".

Еврокомисарят увери, че тази помощ ще продължи и в следващия програмен период и изтъкна положителното развитие у нас:  

"Това, което се случва в България, е намаляване на безработицата, увеличаване на работните места. България в действителност следва в краткосрочен и в дългосрочен план добрите политики. Искам да подчертая, че България дори върви на по-добра скорост в сравнение с други страни по отношение на работните места и развитието си в социалната политика. Но има нещо много важно, което се случва в България - тук имаме застаряващо население и хора в рисково положение. Имайте предвид, че Социалният фонд предоставя възможности  на хора, които са лишени от възможности, да могат да подобрят своите умения, искаме възрастните хора и те да се възползват, за да подобрят своите умения както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и самите те да се облагодетелстват от Европейския социален фонд, който имаме".

Проблем у нас са и ниските доходи на глава от населението, както и малките заплати и това според еврокомисаря трябва да се подобри. 

Повече по темата може да научите, ако чуете звуковия файл с интервюто на Цветелина Стоянова с еврокомисар Тейсен. Превод в ефир Славена Илиева. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна