Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще предложи на САЩ търговски план в опит да избегне митническите тарифи за стомана и алуминий

Европейският съюз подготвя "мирна" оферта, чрез която се надява да сложи край на търговското напрежение с Белия дом и да избегне влизането в сила след две седмици на митническите тарифите за изнасяните от блока за САЩ стомана и алуминий, посочват неназовани европейски официални лица, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

Обмисляната от Европейския съюз оферта представлява миниатюрна и опростена версия на Трансатлантическото споразумение за търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) - спорното търговско споразумение между ЕС и САЩ, което преди време беше договорено, но така и не беше официално одобрено от администрацията на бившия американски президент Барак Обама.

ЕС също така обмисля обединяването на усилията си със САЩ, за да се справят с това, което двете договарящи се страни определят като несправедливи търговски практики на Китай, посочиха европейските служители. Предложената от съюза мини-сделка изпълнява основното искане на американския президент Доналд Тръмп: по-ниски митнически тарифи за американските коли и части за тях, както и за промишлените машини, които влизат в Европа.

В замяна на по-ниските бариери, които също така биха могли да бъдат предложение и за някои селскостопански стоки и фармацевтични продукти, ЕС би искал да му бъде предоставен достъп до участие в обществените поръчки на САЩ, което беше едно от най-сериозните препятствия при провежданите преговори за TTIP.

Трябва да се има предвид, че към края на март Белият дом изключи временно страните от Европейския съюз и още няколко държави като Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея от влизащите в сила на 23-ти март нови мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий в САЩ. Управляващите във Вашингтон обаче уточниха, че митническите тарифи за цитираните по-горе държави няма да влязат в сила до 1-ви май 2018-а година, докато не бъдат проведени дискусии за задоволителни дългосрочни алтернативни средства за справяне със заплахата от увреждане на националната сигурност на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени