Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Борисов: Показателят за бизнес климата отбелязва повишение, заетостта - също

Лъчезар Борисов
Снимка: БГНЕС

В София се провежда четвъртото издание на събитието "Компания на годината". То е под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов и с участието на министъра на икономиката и този на социалната политика Емил Караниколов и Бисер Петков.

В предаването "Преди всички" заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов коментира какво показват последните данни за бизнес климата:

"Наблюдава се една доста позитивна динамика, както в основните макроикономически показатели, така и в краткосрочната бизнес статистика. Разбира се, много добри показатели има и на пазара на труда. Икономическият растеж,  знаете, през миналата година беше 3,6%, нашата амбиция е през 2018 година да го ускорим до 4, а защо не и над 4%. Много добри данни се виждат в структурата на икономическия растеж. За последните три тримесечия наблюдаваме, че инвестициите вече отново са фактор в икономическия растеж и те нарастват ускорено – съответно с 4, 4,2 и 4,1% в реално изражение.  

Бизнес климатът расте и в момента наблюдаваме една средна, която вече изпреварва предкризисния период. Специално за месец март последните данни полазват, че общият показател на бизнес климата се повишава с 0,7 процентни пункта спрямо февруари, но това е една дългосрочно тенденция на подобряване на бизнес климата".

Лъчезар Борисов каза, че състоянието на заетостта също е много добро:

"В момента имаме най-високи нива на коефициента на заетост, най-ниски нива на безработица. Като изключим една добра тенденция, която е имало през август 2008 година, в момента можем да отчетем най-добрите показатели".

В резултат на това подобряване растат и доходите:  

"Номиналната работна заплата за миналата година нарасна с 11%, в реално изражение това са 9%. Т.е. имаме една тенденция на нарастване на заплатите, която е провокирано от състоянието на пазара на труда. Считаме, че тези тенденция ще продължи."

Лъчезар Борисов каза, че се повишава и производителността на труда. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна