Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки арести в седмия ден на протести в Армения

4
Арест на демонстрант на протестите в Ереван днес
Снимка: Ройтерс

Полицията в арменската столица Ереван задържа десетки демонстранти днес – в седмия ден на големи протести срещу избирането на бившия президент Серж Саркисян за премиер, предаде агенция Франс прес. 

Водени от активния опозиционен депутат Никол Пашинян, стотици активисти се опитаха за блокират входа към сградата на правителството в центъра на града, преди да се намеси полицията за борба с безредиците. Тя задържа десетки и ги отведе в полицейски участък, съобщи репортер на АФП от мястото на събитието.

Протестите започнаха в петък и след това се разпространиха в други градове, като те са насочени срещу водещата роля на Саркисян във властта при новата парламентарна система на управление.

През 2015 г. бяха одобрени поправки в конституцията, с които Армения стана парламентарна република от президентска.

Подкрепяният от Кремъл Саркисян (63 г.) във вторник бе одобрен за премиер от парламента за премиер, след като 10 години беше президент.

В сряда вечерта над 16 000 души се събраха на централния пл. „Република“ в Ереван, заричайки се да водят национална кампания за гражданско неподчинение.

Пашинян, който по-рано обяви началото на „мирна кадифена революция“, заяви на митинга, че целите на протеста са „промяна на властта“ чрез акции в цялата страна за „гражданско неподчинение“ и постоянни седящи стачки в правителствени сгради.

На митинга в сряда отидоха по-малко хора, в сравнение с 40-те хиляди във вторник – най-големият протест в Армения от години.

По-рано през деня в сряда полицията задържа над 70 души, опитали се да блокират важно трасе в Ереван.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени