Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът на Стилиян Иванов за Желязната църква в Истанбул имаше своята премиера наскоро

Снимка: личен архив


Филмът на режисьора Стилиян Иванов за Желязната църква в Истанбул имаше своята премиера наскоро:

"Филмът имаше премиера на Разпети петък в 18.15 по Канал 1, вече е в интернет, вече хората могат да го гледат. Това е филм за вярата, не за религията, въпреки че става дума за църква", каза Иванов. Той сподели:

"Единственото условие на човек да му се случват неща, които са му интересни, е да подхожда към себе си на първо място, но и към, околните, без предубеждение. Истините за другите са си техните истини и когато ние без предубеждение изследваме света, той ни отваря нови и нови страници. Отиваш с идеята да видиш нещо, но не предварително да си си наумил Сега аз ще видя това и трябва да докажа еди-какво си. Отиваш и изследваш, изследването те води на нови места."

Художничката Поля Новакова, която работи по общи проекти с режисьора, обясни:

"В ролята ми на художник се занимавам с интерпретация на български народни шевици върху различни изделия. Целта ми е като български символ да бъде разпознат и от там нататък по-лесно се приема това, което виждам. За мен е голямо предизвикателство, въодушевление и изобщо всички тези неща, които човек, задълбавайки в тях, се оказва, че са много интересни като тема и като символика, още от времето, когато информация се е предавала не с думи, а със символи."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени