Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пратиха в оставка правителството на Киргизстан

Президентът Сооронбай Жеенбеков (вляво) и премиерът Сапар Исаков се молят на възпоменателна церемония, отбелязваща 8-ата годишнина от гражданските безредици в Киргизстан на 7 април. Почти две седмици по-късно държавният глава изпрати правителството в оставка.
Снимка: Ройтерс

Парламентът на Киргизстан гласува днес недоверие към правителството, оглавявано от премиера Сапар Исаков, предаде БТА.

Сто и един от общо присъстващи 112 депутати гласуваха против Исаков, съобщи Ройтерс.

Президентът Сооронбай Жеенбеков уважи парламентарния вот и изпрати правителството в оставка. Съгласно конституцията той има право да уволни правителството или да отмени решението на парламента и да остави кабинета на власт.

В Киргизстан се наблюдава явна борба за политическо надмощие между президента и лидера на управляващата партия. Откакто дойде на власт през ноември, Жеенбеков уволни назначените от предшественика му Алмазбек Атамбаев ръководители на службата за държавна сигурност и прокуратурата. Отстраняването на Исаков е поредният му ход в тази насока.

Атамбаев, който сега е председател на управляващата Социалдемократическа партия на Киргизстан, подкрепи Жеенбеков на президентските избори, но започна неотдавна да го критикува - признак, че между двамата има разкол, посочи Ройтерс. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна