Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Райнов: Българското здравеопазване изисква спешна обществена хирургическа намеса

Снимка: БГНЕС

"Българското здравеопазване изисква спешна обществена хирургическа намеса". Това каза в интервю за предаването „12+3“ на „Хоризонт“ проф. Юлиан Райнов – началник на Клиниката по хематология във Военномедицинската академия. Според него всичко, което се прави в последните години, е с палиативен характер.

„Здравеопазването страда, най-вече потиснато от тези прословути клинични пътеки, чиято цел, имам чувството, е да позволят непрекъснато по-големи средства да бъдат наливани в здравеопазването, защото не е тайна, че парите, които влизат по клинични пътеки, се използват за заплатите на медицинския персонал. Докато те не бъдат отрязани като с нож, там винаги ще има все повече и повече хоспитализации“.

През последните 20 години хематологията претърпя коренна промяна като специалност, посочи проф. Райнов. По думите му съществена част от заболяванията вече е възможно да бъдат поддържани в дълготрайни ремисии, а дори и в ремисия без нужда от терапия.

"Нещата в хематологията се развиват изключително бързо. Контролът върху заболяванията, които по-рано се смятаха за злокачествени, е пълен. Голяма част от тях могат да бъдат излекувани. Голяма част могат да бъдат контролирани с години, каквито бяха хроничните левкемии, сега пациентите живеят над 10 години. Дори при някои форми на хронични левкемии се коментира и спиране на лечението. Това са болни, които са социализирани. Проблем все още остават острите левкемии, но и за тях има светъл лъч. Към момента единственото лечение, което би могло да бъде животоспасяващо, е трансплантацията. Вече има нови методики с търсенето на специфични мутации, т.нар. "таргетна терапия", която дава голям шанс на близо 1/3 от пациентите да бъдат много добре лекувани и постигнати много дълги ремисии“.

Проф. Райнов бе категоричен, че лечението в България по нищо не се различава от това в света. Той посъветва здравния министър Ананиев да бъде твърд и да не отстъпва пред различни политически искания. На този етап е по-добро решението министърът да не е лекар, смята още той. 

Какво разказа проф. Райнов за новите методики, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени