Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС обсъди рисковете за националната сигурност и състоянието на въоръжените сили

| обновено на 20.04.18 в 01:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев, обсъди рисковете за националната сигурност и състоянието на въоръжените сили. Четири са докладите, които бяха представени на заседанието.

"Тази тема, която обсъдихме днес, е същата като преди година – армията намаля, старата техника остаря, а нова не бе придобита. Обстановката около нас не стана по-спокойна". Това каза президентът в официално изявление след продължилото над четири часа заседание на КСНС. Той благодари на участниците за конструктивните дебати днес.

"Промените в геополитиката изправят България пред нови предизвикателства, хибридни действия, кибератаки и т.н. Неразрешени кризи с геополитическа значимост, дестабилизацията в черноморския регион, Западните Балкани, международния тероризъм, конфликтите в Близкия изток, Сирия и Азия продължават да излагат на риск страната ни, региона, а и евроатлантическата зона като цяло", посочи Радев.

По думите на президента е бил направен и анализ на армията.

"Беше анализирано и констатирано, че българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, поради некомплект и остаряла бойна техника. Не е овладян напълно процесът по напускане на военни, а мерките не могат да дадат бърз резултат. Забавянето на проектите за модернизация ще доведе до влагане на средства в остаряла техника, несъвместима с НАТО", добави президентът.

Членове на Съвета се обединиха около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на проектите за модернизация и подготовка. Необходими са мерки срещу отлива от въоръжените сили, каза Румен Радев.

След заседанието председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че до октомври ще има яснота дали трябва да се актуализира финансовата програма за отбрана 2019-2021, която вчера беше гледана на Министерски съвет. Цветанов каза още, че е имало сериозно разминаването в позициите на управляващи и президентството на днешния съвет:

"Ако бяхме излезли с тази позиция, която беше подготвена от експертизата и експертите в Президентството и лично от президента, който ги предложи за обсъждане, трябва да ви кажа, че ние просто щяхме да излезем от Консултативния съвет. Тревожност, тревожност, тревожност... и непоследователност в заявените позиции, години наред след приемането ни в НАТО и ЕС. Ние искаме да останем в ЕС, искаме да бъдем в НАТО, искаме да бъдем достойни членове, с което да си гарантираме и националната сигурност и защитата на България", каза Цветанов.

За разминава в позициите относно средствата за модернизация на армията говори след заседанието и лидерът на БСП Корнелия Нинова:

"Имаме разминаване, но то не е от днес и още на предишния консултативен съвет заявих позицията на моята партия – ние сме против увеличаването на разходите за отбрана рязко до 2% от БВП. Това не го казваме за първи път, беше записано и в миналия консултативен съвет това наше становище, потвърдих го и днес", заяви Нинова.

Очаквания за повече пари за отбрана и поддръжка на старата техника е вариантът на правителството за близките месеци, стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов:

"Ако следващите 3 до 4 години нашите пилоти ще се качват и на нови самолети, това не означава, че веднага ще свалим МиГ-29 от въоръжение. Те имат живот до 2029-2030 г.", каза военният министър.

Вицепремиерът Екатерина Захариева запозна участниците в Консултативния съвет с външната среда за сигурност и рисковете за България.

Противопоставянето между държавите в региона и конфликтите в Близкия изток и Украйна като източници на заплаха за националната ни сигурност. Това е темата на доклада на председателя на Държавната агенция "Разузнаване" Драгомир Димитров.

Директорът на служба "Военна информация" Светослав Даскалов запозна участниците в заседанието с програмите за модернизация на въоръжените сили на съседните страни, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов докладва за актуалното състояние на Българската армия, както и за необходимите мерки във връзка с новите предизвикателства.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки, който си тръгна пръв от заседанието, каза, че на срещата е бил постигнат консенсус по обсъжданите теми. Съгласие има как да бъде модернизирана армията ни, но по думите на Марешки, има разногласия по темповете и сроковете:

"Мисля, че те не са големи. Бяха показани следващите 3 години, какъв е планът и с колко не се доизпълнява. Разликата за догодина беше, примерно, около 100 милиона. Аз не мисля, че това е голям проблем и ще наруши програмата за модернизиране на армията. Към днешна дата, слава Богу, в България е максимално спокойна ситуацията и не е застрашена, пак казвам, слава Богу, от някои терористични акции и други акции, свързани с конфликтите на други места по света". 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна