Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Макрон с амбиция да формулират обща концепция за реформи в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Европа е на кръстопът". Това заяви френският президент Еманюел Макрон в Берлин, където пристигна за среща с канцлера Ангела Меркел. Двамата обявиха, че имат амбицията до следващата среща на върха на Европейския съюз през юни да формулират обща концепция за реформите в Съюза.

Френският президент чака повече от половин година да се сформира правителство в Германия, за да може да обсъди плановете за развитие на европейската общност с новото правителство. Затова и очакванията от срещата в Берлин днес са големи.

"Реформирането на Европа не трябва да е краткосрочен проект, а проект, който да показва, че можем да налагаме своите ценности в света и да представяме мнението си пред света само съвместно, с обща работа,“ заяви Меркел пред журналисти. Тя призна, че по много от темите Берлин и Париж нямат едно мнение, но заяви, че има готовност за открити дебати и компромиси. Най-важните теми пред нас са общата система за даване на бежански статут, без която не можем да гарантираме свободата на придвижване в ЕС, общата външна политика и развитието на икономическия и валутния съюз, заяви тя.

Макрон ще изложи идеите си за общ финансов министър в еврозоната, както и още повече интеграция в нея. Една от основните му цели е да довърши създаването на банковия съюз. Той пледира и за повече инвестиции в Европа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени