Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на май ще e ясно дали Пловдив ще получи наградата "Мелина Меркури"

Фотоколаж: Силвия Петрова

В Брюксел приключи последното изслушване на екипа на фондация "Пловдив 2019" пред жури от експерти към Европейската комисия. След 21 работни дни се очаква решението на журито дали Пловдив ще получи престижната награда на името на Мелина Меркури и ще излезе окончателния доклад за напредъка на Пловдив по пътя към реализирането на проекта Европейска столица на културата 2019.​

Наградата Мелина Меркури e най-престижното отличие, което се дава на градовете, които стават Европейска столица на културата.

"Тези милион и половина евро могат да се използват за покриване на част от финансирането, но в годината след титлата", каза Кирил Велчев, изпълнителен директор на фондация "Пловдив 2019" непосредствено след изслушването.

Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Пловдив 2019, е удовлетворена от изслушването, продължило повече от два часа, в което от въпросите на 11-членното жури от независими експерти и един координатор от страна на Европейската комисия са станали и ясни и основните насоки за очакванията на журито.

Решението на журито дали Пловдив ще получи наградата на името на Мелина Меркури от 1,5 милиона евро се очаква около 24 май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!