Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева сред гостите на българската вечер в Гент

Снимка: БГНЕС

Български хора се извиха в кметството на белгийския град Гент тази вечер в изпълнение на мъжкия хор "Инсенсум". Сред гостите беше и заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

"За мен е изключително важно, че в рамките на Българското председателство българската държава даде много възможности за това на различни места по света да се популяризира българската култура", заяви Гешева.

Тази тържествена част беше последвана от българско хоро, изпълнено от фолклорната група "Здравец" от града. Анна Шопова е ръководител на групата, макар професията й да е далеч от музиката - хляба си тя изкарва в една от големите софтуерни белгийски компании:

"Създадохме групата преди около три години по идея на една от нашите дами, която танцува. Просто тя имаше достъп до добра зала и започнахме да танцуваме малко по малко, но доста трудно с малко хора. Постепенно станахме повече", обясни Шопова, както и уточни, че на белгийците "българските народни танци са им много интересни, както и музиката, и носиите, и движенията".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна