Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Павлова: Европредседателството се извършва професионално и в духа на конструктивен диалог

В следващите месеци предстоят най-тежките дебати в рамките на приоритетите, заложени за Българското председателство, заяви Павлова

| обновено на 20.04.18 в 12:21
Снимка: БГНЕС

Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова увери, че председателството се извършва професионално, динамично, интензивно и в духа на конструктивния диалог. Депутатите изслушват Павлова за постигнатите резултати и изпълнението на приоритетите за първото тримесечие.

"Завършени са 15 досиета, има напредък по над 35 законодателни досиета", посочи министър Павлова. Сериозен успех е премахването на географското блокиране, каза тя.

"След приемането на тази директива и отпадането на тази дискриминация да можем да пазаруваме онлайн, без да сме дискриминирани като държава, миналата седмица беше завършено, а тази седмица прието и подписано от нас в парламента. И една друга директива, продължение на усилията за гражданите – освен географското блокиране, това е улесняването на изпращането на колети и пратки в Европейския съюз, включително когато си поръчваме онлайн. Понякога една евтина пратка, когато си я поръчаме онлайн, ни излиза три пъти по-скъпо да си я получим. Това също беше прието като законодателство, с което можем да облекчим този процес".

В следващите месеци предстоят най-тежките дебати в рамките на приоритетите, които са заложени за Българското председателство, каза министър Павлова. Относно Дъблинското споразумение, България предлага нова философия и подход за реформа на единната система за убежища, каза тя.

„В рамките на това България предложи чисто нова философия, чисто нов подход в темата за реформа на единната система за убежища, върху по-добра защита на външните граници, по-добър анализ на потока. Важни за оставащите досиета са досиетата, свързани със защита на личните данни онлайн, особено след последните ситуации и казусите с Фейсбук, с единния цифров пазар, с енергийните досиета, със социалния стълб".

Срещата ЕС – Западни Балкани, която ще се проведе в София  на 17 май, е уникална възможност да се утвърдят Балканите като едно добро място за живеене, заяви Павлова. За България е важна устойчивостта на темата Западни Балкани, посочи Лиляна Павлова. 

"Разбира се, имаме своите предизвикателства. Има държави като Испания и държавите, които не приемат статута, да кажем, на Косово. Ние знаехме от самото начало, че няма да е лесно, но това не трябва да ни отказва. Дълбоко сме убедени, че сигурността, просперитетът и най-вече мирът на Европа и на Балканите минават именно през европейската интеграция. По никакъв начин не искаме да даваме фалшиви очаквания и затова винаги казваме: Срещата на върха в София не е за да даваме фалшиви очаквания, не е за да даваме обещания за членство или дата за членство. Политическата декларация, която се надяваме да остане като по-известна като Декларацията от София, се надяваме да съдържа политически ангажимент за това, че подкрепата за интеграцията на Западните Балкани е един необратим процес".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени