Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестър – посланик на китайската култура по света - гостува за първи път в България

Филхармоничният оркестър Ханжу е един от най-обещаващите симфонични оркестри в Китай. Той ще има своята първа среща с българската публика на 20 април в зала "България".

Под палката на младия диригент Янг Янг  ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър №1 от Дмитрий Шостакович и Симфонични танци от Сергей Рахманинов.

Солист в концерта ще бъде носителят на многобройни отличия и награди от престижни международни конкурси - младият цигулар Нинг Фенг.

Филхармоничният оркестър Ханжу, създаден преди 10 години, е в основата на мащабна културно-образователна програма, която популяризира класическата музика в Китай и в същото време запознава световната общественост с музикалните таланти на тази страна, като привлича към каузата си и млади таланти от съседни страни в региона.

Звездата на маестро Янг Янг изгрява в Гърция през 2006 г., където той печели първо място в Международния конкурс за оркестрово дирижиране "Димитрис Митропулос". Оттогава той е желан гост-диригент на много концертни сцени в родината си, в Европа и Америка.

Пътят към славата на цигуларя Нинг Фенг тръгва от Кралската музикална академия в Лондон, където става първият студент, получил максимална оценка на заключителния си рецитал. Оттогава той неизменно участва в европейските концертни афиши.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени