Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът се прави на стратег, Борисов го гледа отвисоко

Румяна Коларова
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев злоупотребява с Консултативния съвет за национална сигурност, каза по повод последното събиране на КСНС политологът Румяна Коларова.

Тя смята, че чрез него държавният глава се опитва да се наложи като политик, който прави стратегическо планиране и осъществява контрол в областта на сигурността, което всъщност е приоритет на правителството.

По думите ѝ, последиците от това са две - първо тези събирания безсмислено се повтарят, а другото е опитът на самия президент публично да се декларира на фона на всички политици в държавата, да се изправи на пресконференция, а зад него да са всички останали политици, които с присъствието си легитимират тази му роля.

Фактът, че напрежението между Радев и правителството се артикулира от Цветан Цветанов, а не от Бойко Борисов, според Коларова показва желанието на премиера да покаже различното ниво, на което е. От една страна потвърждава новата си роля на балансьор, от друга - Борисов дава ясен знак, че изпълнителната власт е на по-високо ниво:

"Привидно подчиненото му поведение, изразено в призива министрите да се отчетат на Радев, за да разсеят обвиненията в непрозрачност, отново е знак за позиция на превъзходството. Поръката на Борисов към неговите министри е, все едно им казва - има някакъв политик, който твърди, че ние не управляваме правилно. Той е вън от реалната политика, той не е добре информиран...затова идете и му кажете какво правим, защото явно не е в час", смята Коларова.

Румяна Коларова не прогнозира избори, преди идващите догодина европейски, въпреки силното политическо противопоставяне между ГЕРБ и БСП.

БСП отде толкова далеч, че по много въпроси се размина дори с Партията на европейските социалисти. Стига се до отрицание на ценностите на ЕС, които са отстоявани от предшествениците на Нинова - Сергей Станишев и Георги Първанов. Теми, които тя атакува, имат национален консенсус.

"Може да си опозиция, но не и да говориш като руския външен министър Лавров", коментира Коларова.

По тази линия управлението също има своя проблем в лицето на Волен Сидеров, констатира още тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна