Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската държава зад българските граждани

БНР Новини
Адвокат Любомир Владикин, проф. Момяна Гунева, адвокат Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирчо Стоичков

Как трябва да реагира държавата при постъпило искане за екстрадиция на български гражданин? Какво трябва да се направи при казуса на Желяз Андреев от Добрич? Какво представлява споразумението за екстрадиция и каква е разликата между екстрадицията и европейската заповед за арест. За това говорихме днес в предаването „Законът и Темида“ с проф. Момяна Гунева, един от водещите експерти по наказателно право в България, адвокат Любомир Владикин – адвокат на годината за 2017 г. и експрокурора, адвокат Захари Генов – консултант на предаването.
Ще чуете Желяз Андреев от Добрич и Гергана Червенкова – българската гражданка, чиято екстрадиция бе поискана от САЩ. Случаят „Чернвенкова“ е казус от края на 2012 г. и началото на 2013 година. Какви са законодателните правомощия на Министерство на правосъдието, когато е поискана екстрадиция на български гражданин ще разберете от Катя Панова – държавен експерт в Дирекция „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси“ към Министерство на правосъдието.

Проф. Момяна Гунева
, един от водещите експерти по наказателно право в България: Екстрадирането се регламентира от два акта – от Закон за екстрадирането между България и САЩ и от Европейската заповед за арест. В случаите, когато има закон между двете държави, Европейската заповед за задържане действа само като допълващ акт. Когато имаме искане за екстрадиция, не е възможно държавата да не реагира и да не вземе никакви мерки. Правилото е никоя държава да не екстрадира собствените си граждани нито за съд, нито за изтърпяване на наказание. Всяка държава с оглед на собствения си суверинитет има право да наказва собствените си граждани. Ако трябва нещо в закона мажду България и САЩ да се промени, то е в посока по-леките нарушения да не подлежат на екстрадиране. Това каза проф. Гунева в предаването днес.

Според адвокат Любомир Владикин имаме договор със САЩ, той е част от вътрешното право и следва да се прилага. „Разгледах десетина съдебни решения във връзка с допускането на екстрадиция от България и ми направи впечатление, че съдът изследва т. нар „двойна наказуемост на деянието“. За да се приложи договорът със САЩ, трябва да се прецени има ли престъпление и по българския закон. В конкретния случай с Желяз Андреев, ако ембаргото върху търговията със стоки с двойна употреба е наложено само от САЩ, по нашия закон няма да има двойна наказуемост. Трябва също да стане ясно това стоки с двойна употреба ли са“ – обобщи адвокат Владикин. По думите му е нужно е да се прецизира въпросът с отговорността – българският Наказателен кодекс предвижда отговорност за управителите и ръководителите на една фирма, а американският – вероятно за всички. Врменнното задържане на Желяз Андреев в очакване на искане за екстрадиция е нарушаване на личните му права. Никой не трябва да преживява такъв стрес, недопустимо е да бъде държан в такова положение.

Гергана Червенкова: Желяз Андреев да се обърне към медиите и обществото, защото държавата не може да го защити.

Желяз Андреев:
Цялата ситуация е просто нелепа. Трябва да носят отговорност хората, които управляват една фирма.

Чуйте повече от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени