Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карни от АЦБ постави под въпрос очакваното от мнозина повишение на британската лихва през май

Британската лихва се оказа под натиск от продажби към многоседмични дъна

Марк Карни от Английската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Английската централна банка Марк Карни намекна, че несигурността около Брекзит и неотдавнашната серия разочароващи икономически данни могат да отложат във времето следващото повишение на британските лихви.

В интервю за Би Би Си в четвъртък вечерта Марк Карни посочи, че основната британска лихва вероятно ще бъде повишена през настоящата година, но допълни, че не иска да се фокусира твърде много върху точния момент, посочвайки несигурността относно преговорите за Брекзит и доста слабите данни от тази седмица за инфлацията и за продажбите на дребно във Великобритания през март. Той отбеляза, че трябва да бъдат взети важни решения по отношение на процеса на Брекзит, включително подробности за периода на изпълнение и формата на окончателна сделка, като предстои и парламентарно гласуване относно бъдещите отношения между Великобритания и останалата част от ЕС.

"Всички тези събития ще окажат влияние върху това, колко бързо трябва да се увеличават лихвените ставки", подчерта шефът на АЦБ и допълни:

"Поведението на британската икономика, както и данните за заплатите, за бизнес доверието и инфлацията, също ще бъдат важни фактори".

Снощното изказване на Марки Карни сякаш охлади високите пазарни очаквания, че АЦБ ще повиши основната си лихва с 0,25% до 0,75% на следващото си заседание на 10-ти май и причина спад на британската лира на валутните пазари. Преди неговото интервю по Би Би Си паричните пазари оценяваха на около 85% вероятността за подобно повишение на британската лихва през следващия месец, но след изказването на Карни тази вероятно се понижи под 50 на сто.

Паундът се обезцени в четвъртък с около 0,8% спрямо долара, като продажбите на британски лири остават в сила и по време на днешната търговия към двуседмично дъно от 1,4036 щатски долара. Еврото поскъпна по-рано днес до триседмичен връх от 0,8790 паунда, преди да стабилизира около 0,8760 нивото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени