Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков се обяви за запазване на финансовата рамка на петте фонда в кохезионната политика на ЕС

Андрей Новаков беше избран за главен преговарящ от ЕП по политиката за сближаване

Андрей Новаков
Снимка: личен архив

За запазване на финансовата рамка на петте фонда в кохезионната политика на Европейския съюз след 2020 година се обяви евродепутатът Андрей Новаков, който беше избран за главен преговарящ от Европейския парламент по политиката за сближаване. Първия коментар след избирането си Новаков направи за БНР в Благоевград, където представя българската програма А.Л.Е.К.О.

"За пръв път българин, а и най-вероятно за пръв път човек от Източна Европа има такава функция. Длъжен съм да подчертая, че заедно с мен ще има и един колега от Германия, от социалистите, така че да се осигури и географски, и политически баланс на самото досие".

До края на месец май Европейската комисия ще внесе проекторегламента за Кохезионната политика в периода 2021-2027 година, след което тя ще бъде подложена на преговори в парламента и Съвета на ЕС. Очаква се финалът на преговорния процес да бъде през пролетта на следващата година.

Финансовият обем на петте европейски фонда за сближаване е около 350 милиарда евро, като стремежът на главния преговарящ – евродепутат Андрей Новаков, ще бъде запазване на тази рамка, но не за сметка на другите програми, уточни той.

"В следващите 12 месеца ще направя всичко, така че държавите, които разчитат изключително на Европейския съюз и неговите фондове, да могат да изграждат пътища, транспортна инфраструктура, да ремонтират здравна инфраструктура, да подкрепят малкия и средния бизнес, да продължат да го правят. Така че, аз приемам най-вече като отговорност това да не се стигне до драстични намаления на европейското финансиране за държавите-членки, особено за новите държави-членки".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна