Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Муха месарка се охлажда, като прави балони (видео)

И преди учени са наблюдавали как мухи месарки правят балони, но ново проучване установи, че целта на това упражнение е охлаждане на тялото.

Хората се потят, кучетата дишат учестено, котките ближат козината си. Животните са развили интересни хватки за регулиране на температурата на тялото чрез изпаряване.

Но по изобретателност един вид муха месарка (Chrysomya megacephala), може би е черешката на тортата.

За да се охлажда, тя надува балони през устата от стомашните си сокове, а след това ги поглъща обратно, показа ново изследване на учени.

„При движението на течността става изпаряване, което намалява температурата на тази течност, която мухата приема обратно и това охлажда цялото й тяло“, обяснява Денис Андраде от Университета на Сао Пауло в Бразилия. Той е съавтор на проучването, публикувано вчера в сп. „Нейчър“.

Той заяви пред АФП, че „хватката с балоните“ е „много ефективен начин“ за охлаждане на тялото на мухата. Месарката живее в топли райони, като е най-известна с това, че снася яйцата си в мъртви животни.

И преди учените са наблюдавали как тези мухи правят балони, но причината за това е била неизвестна.

Изследователският екип използвал инфрачервена камера, за да следи промяната в температурата при този вид поведение. И открил, че червеникавите балони – надувани до размер около половината от главата на мухата, бързо се охлаждали. „До около 8 градуса по Целзий под температурата на околната среда за около 15 секунди“, пишат учените.

Мухата месарка след това поглъщала охладената капчица, която намалявала температурата на главата, гръдния ѝ кош и корема съответно с 1 градуса по Целзий,  О,5 градуса и 0,2 градуса. И повече след повтаряне на упражнението.

Мухата освен това правела повече балони при покачване на температурата, но те намалявали при повишаване на влажността, която пречи на изпаряването.

Според учените обаче тези наблюдения са напълно достатъчни, за да се направи изводът, че балоните се правят, за да се регулира температурата на тялото.

Заради скелета и структурата на насекомите други техники, използвани от бозайниците, като потене и учестено дишане, били малко ефективни.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени