Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индийската армия се превъоръжава с „Калашников“

Руско издание обвинява България, че доставя на Индия автомати с изтекъл лиценз

Снимка: www.zastavki.com

Индийската армия ще се превъоръжи с автомати „Калашников“,съобщава Jane's, като се позовава на анонимни източници. Руското оръжие трябва да замени индийските автомати INSAS, създадени през 90-те години на миналия век.

Очаква се до края на април индийска делегация да посети заводите в Ижевск и да бъде подписан съответният договор. Според изданието Индия ще купи около 800 000 „Калашников“, които обаче ще бъдат произведени в страната от индийската компания Ordnance Factory Board, която ще изгради два завода.

Досегашният автомат INSAS е с НАТО-вски калибър, но според военният блог bmpd в последно време процентът на засечките се е увеличил много, което е принудило армията да потърси алтернативи.

Руското издание vesti.ru коментира, че за разлика от армията индийското министерство на вътрешните работи няма да бъде въоръжено с руски „Калашников“, тъй като „Рособоронекспорт“ се е отказала от участие в конкурса. Изданието допълва, че в момента в Индия се използват автомати „Калашников“, но те са по-стари модели, произведжани в България по вече изтекъл лиценз от съветско време.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!