Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо котаракът Франт загуби благородническата си титла

Снимка: Facebook
В последния ден от работната седмица предаването ни "Радиоприемница" отново се излъчваше от Младежкия театър, където  продължава да тече първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Гост в студиото бе Иван Раденков, автор на книгата „Котаракът Франт и загадъчният остров“, която завладява все повече деца.

Иван Раденков ни разказа, че малко преди гостуването си в „Радиоприемница“ за първи път се е състоял спектакъл по книжката.

Всъщност, „Котаракът Франт и загадъчният остров“ първоначално е замислен като книга, а след това авторът и издателите решават, че има много хубав сюжет за пиеса.

После с моята музикална група решихме, че има много хубави теми за музика и тя постепенно се превърна в мюзикъл, разказва Иван Раденков.

Втората част от книгата е изцяло пиеса, която е сценарийно написана, готова за адаптиране от различни читалища, курсове, творчески кръжоци, детски градини и училища.

Аз работих художника Виктор Паунов, но по предишните ми книги, поредицата за Унки, работех с Лили Ламер. Един ден тя пусна в социалните мрежи една много интересна картинка на един котарак с бастунче, доста изпипан, а аз си казах: Абе, тоя котарак е абсолютен франт.

В следващия момент видях друга нейна картинка на един крокодил, който тя така беше завъртяла, че на мен ми се стори, че на гърба си има клавиши. Казах си: Това е роял-крокодил. Той е роял, крокодил и е кралският придворен музикант.

Постепенно реших, че трябва да бъде създадена такава книга, която да обобщава тези двама герои, които са най-добри приятели.

Раденков разкри, че макар и да е работил с художника Виктор Паунов, илюстрациите на Лили Ламер са скрити и чакат момента, за да се появят на бял свят.

А защо котаракът Франт е хем развейпрах, хем потомствен аристократ и какво се случва с него и неговата благородническа титла – чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна