Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

БНР Новини
Снимка: eu2018bg.bg

Първото издание на Софийския международен литературен фестивал, посветен на децата и младежите, се провежда от 18 до 22 април в пространствата на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Събитието се организира от Асоциация „Българска книга“ и е част от Културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Литературният фестивал представя съвременната европейска литература за деца и юноши в нейното жанрово и културно многообразие. Сред гостите на фестивала са: Жил Парис (Франция); Лене Кобербьол (Дания); Джос Стърлинг (Великобритания); Джузепе Феста (Италия); Дора Тот (Унгария); Мая фон Фогел (Германия); Турюн Лиан (Норвегия); Гай Бас (Великобритания); Сесар Майорки (Испания); Олуин Хамилтън (Великобритания). Българските писатели, които ще се срещнат с малките си читатели са Виктор Самуилов, Божана Апостолова; Мая Дългъчева; Георги Константинов; Петя Александрова; Севдалин Генов; Юлия Спиридонова; Чичо Ники; Зорница Христова; Катя Антонова; Радостина Николова; Неделчо Богданов и Иван Раденков.
Актьорите от трупата на Младежкия театър Силвия Лулчева, Кристина Янева, Ахмед Юмер, Юлиян Петров, Александър Хаджиангелов, Койна Русева, Ния Кръстева, Светослав Добрев, Николай Луканов, Ярослава Павлова, Севар Иванов и Николай Желев също участват в четенията и представянията в рамките на фестивала и с таланта си карат книгите да оживеят.
Различни фестивални събития, с вход свободен, се провеждат всеки ден от 10 сутринта и ще завършват към 19 часа, в пространствата на Младежкия театър. Със свободен вход са и двете кинопрожекции в Дом на киното на семейните анимации „Животът ми като тиквичка“, както „Петсън и Финдъс: малки бели, големи приятелство“, които са в събота и неделя от 11 часа.

В програмата на фестивала са включени много игри и специални събития, както и изложбата „Радост, тъга и надежда – 16 илюстрации за детски книги от български художници“ с куратор Антон Стайков и оформител Свобода Цекова. Първият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи завършва в неделя, когато ще бъде и церемонията за връчване на наградата „Бисерче вълшебно“. Цялата програма можете да откриете на сайта на фестивала.











Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени