Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Ер Франс" заплаши да подаде оставка, ако стачните действия продължат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главния изпълнителен директор на Air France-KLM, Жан-Марк Янайлак, заплаши в петък да подаде своята оставка, ако персоналът на "Ер Франс" продължава да отхвърля предложенията за повишаване на заплатите на фона на масовите деветдневни стачки в рамките на последните два месеца, съобщава Франс прес.

Трябва да се има предвид, че персоналът и ръководството на големия френския превозвач се намират в спорове за заплащането от февруари насам.

В началото на седмицата ръководството на въздухоплавателната компания отправи своето последно предложение за общо увеличение на заплатите от 2% през 2018 година, което е далеч под исканото от профсъюзите повишение с 6%, както и допълнително увеличение от 5% през следващите три години, или с 1,65% годишно.

Вчера обаче асоциацията на профсъюзите в "Ер Франс" призова за нови стачни действия в началото на май, но без да фиксират конкретни дати.

Жан-Марк Янайлак заяви, че обмисля вариант при който да заобиколи профсъюзите и да постави последните предложения на онлайн гласуване от персонала на компанията. "Ще поема всички последствия от резултата от подобна онлайн консултация", посочи той.

"Моето бъдеще не е нищо в сравнение с заложеното на карта бъдеще на "Ер Франс", допълни той.

Многодневните стачки в "Ер Франс" през последните два месеца засегнаха предимно полетите на къси разстояния, като въпреки това от авиокомпанията посочиха, че оценяват загубите от досегашните стачни действия, включително и от планираната за следващия вторник и сряда нова 48-часова стачка, на стойност от 220 млн. евро.

Продължаващата преговорна патова ситуация се отразява негативно на акциите на Air France-KLM и те се понижават към края на търговията в петък с над 4% до 8,10 евро за акция. По-рано през деня те дори се потопиха за кратко малко под ниво от 8 евро за пръв път от месец май 2017-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!