Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоматолози:

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Снимка: pixabay.com
Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в лична партида.

По изчисления на Българската академия по естетична стоматология, годишно НЗОК спестява 41 млн. лева от напълно обеззъбените хора, които нямат нужда от дейностите, които в момента се заплащат от Касата - вадене на зъб или пломба, и не могат да си позволят протезиране. Напълно обеззъбените възрастни хора у нас са 750 хиляди, още толкова са частично обеззъбените, посочи проф. Христо Кисов. По думите му, ако неизползваните средства през годините се трупат в лична партида, пациентите ще могат да ги използват за протезиране.

Според президента на Българската академия по естетична стоматология, не трябва да има възрастово ограничение за хората, на които касата ще заплаща протезирането.

Хората, които не се протезират, са с по-висок риск за болестта на Алцхаймер, деменция и смъртност, посочи специалистът. Той каза още, че приемът на стоматолози у нас е прекалено разширен.

Доц. Арвед Лудвиг от Германския център по орална имплантология заяви, че подкрепя идеята на колегите си, защото такава е практиката в Германия - средствата се трупват в индивидуална партида на пациента. Най-честата практика при липса на зъби е поставяне на импланти, дори на пациенти на 80 години. 

"Няма определена възрастова граница за поставянето на импланти. Има пациенти на 90, дори на 100 години, които си поставят. Всичко зависи от това дали пациентът е здрав  - общото състояние понякога не позволява поставяне на имплант на 40- или 50-годишни пациенти. Трябва да подчертаем, че липсата на зъби се отразява на дъвченето при хранене, на говора и на визията. В Германия имплантите се заплащат от пациентите, но здравните застраховки покриват поставянето на протеза, каза доц. Арвед Лудвиг.

За социално слабите в Германия, които имат доход под определена граница, протезирането също е безплатно.

Още подробности - чуйте от Лилия Герчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени