Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До два месеца ще бъде подложен на обществено обсъждане нов законопроект за футболното хулиганство

Раненият от бомбичка полицай призова за по-сериозен контрол по време на дербитата

| обновено на 21.04.18 в 18:02
Инспектор Петър Иванов от жандармерията
Снимка: Николай Христов

Председателят  на парламентарната Комисия по въпросите на младежта и спорта Славчо Атанасов потвърди, че спешно се изготвят текстове за нов Закон за футболното хулиганство. От  централата на НФСБ съобщават за ангажимента, който  Атанасов е поел, до два месеца проектът да бъде подложен на  обществено обсъждане. 

След поредния инцидент с пострадали на футболен стадион, сега ще се поставят  допълнителни камери и ще се претърсват зрителите преди мачовете. Предвижда се и нова наредба за сигурността на спортните обекти, с проверка на самоличността при покупка на билети 

По-рано днес инспектор Петър Иванов, който заедно със своя колежка пострада от бомбичка от агитката на „Левски“ на мача с ЦСКА-София в сряда, призова за по-сериозен контрол по време на дербитата, за да няма повече такива инциденти.

„Най-вече хората, които посещават тези футболни срещи и протести, като правят тези неща - да мислят и осъзнават, че в същото време от другата страна може да е техен роднина, приятел“, каза пред „Хоризонт“ инспектор Иванов.

Той разказа, че в практиката си на полицай неведнъж е ставал обект на агресия и описа инцидента от сряда.

„При самия инцидент чух само взрив. Нямах видимост да видя, че идва нещо към нас, нито откъде идва. Аз пострадах от стъклата. Пораженията върху мен са по лицето и по роговицата на дясното око. Откъде е хвърлена бомбичката, нямам обяснение. Бяхме в сектор А, вход 1, в тунела. В този момент започнахме да оказваме първа помощ първо на колежката, после аз установих рани върху себе си“, каза инспектор Иванов.

По думите му за овладяването на подобни случаи на агресия е нужно много търпение. Той допълни, че е имал и други случаи в кариерата си, когато е бил замерян с предмети и обиждан по време на футболни мачове и протести.

Полицаят отказа да определи кое е по-трудно - да охраняваш футболни агитки или протестиращи хора.

Вътрешният министър Валентин Радев заяви вчера, че ще бъдат взети драстични мерки срещу футболното хулиганство. Част от тях са повече камери по стадионите и приемането на специален закон за борба с футболното хулиганството.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!