Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Сцена на вековете" приставя осем спектакъла във Велико Търново

За трета година царският дворец в крепостта „Царевец“ във Велико Търново ще се превърне в открита сцена за опера и балет. Фестивалът „Сцена на вековете“ ще пристави осем спектакъла от 7-и юли до 5-и септември. БНР е медиен партньор на фестивала.

„Сцена на вековете“ е уникално съчетание на класическото музикално и сценично изкуство, посочи Нелина Църова от дирекция „Култура“ в Община Велико Търново, организатор на фестивала:

„Няма друго такова събитие - да присъстват не само класическите оперни заглавия, да присъства и класически балет, мюзикъл".

На матине в подножието на крепостта „Царевец“ оперните театри в Бургас, Варна, Русе  и Велико Търново представиха спектаклите си - оперите „Мадам Бътерфлай“, „Луд Гидия“, „Джоконда“, „Аида“ и мюзикълите „Зоро“, „Криворазбраната цивилизация“, „Човекът от Ла Манча“.

„Сцена на вековете“ се открива на 7 юли с постановката „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“, посочи артистичният директор на трупата Боряна Сечанова:

„Това е спектакъл по музика на Прокофиев. Участва цялата трупа. Този спектакъл ще се впише много добре в средновековния декор на „Царевец“.

„Сцена на вековете“ е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени