Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на Франция и Египет обсъдиха Сирия в телефонен разговор

Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси обсъдиха конфликта в Сирия по време на телефонен разговор и се съгласиха, че трябва да бъде намерено политическо решение, предаде "Франс прес".

Политическо решение, подкрепено от арабските страни и от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН е "единственият начин да се гарантира на сирийския народ условия за съществуването на траен суверенитет на страната", са заявили лидерите според комюнике, цитирано от френското президентство.

По-рано беше съобщено, че Макрон е разговарял и с палестинския президент Махмуд Абас. Двамата са обсъдили перспективите за мирни преговори и френският държавен глава е похвалил усилията за помирение между палестинските автономни власти и ислямисткото движение "Хамас", които целят постигането на палестинско единство. Двамата президенти са обсъдили и притеснителната ситуация в ивицата Газа. Важно е да се сложи край на хуманитарната криза в палестинския анклав чрез вдигнат на блокадата и наложените ограничителни мерки, както и чрез гаранции за сигурността на Израел, изтъкнал френският президент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени