Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът "Южна пролет" възпитава чувствата

| обновено на 22.04.18 в 12:35

За 46-и път в Хасково бяха раздадени бронзовите "Пегаси" за литературен дебют от единствения по рода си в България конкурс “Южна пролет“. Участваха 44 автори с 43 произведения в четири жанра - поезия, проза, детска литература и драматургия. Журито под председателството на лауреата от "Южна пролет" от 2002 година доц. Ивайло Христов определи най-добрите.

Награда за романа си "Отлъчване" получи Николай Терзийски от Смолян. С "Пегас" за поезия е отличен Иван Вълев от Сандански за стихосбирката си "Завой". Зорница Иванова от София е отличена в раздела за детска литература за дебюта си с "Мая и концертът на талантите". Пиесата "Да се преструваш е прекрасно" на Петър Влайков от Хасково е наградена с "Пегас".

Конкурсът "Южна пролет" се проведе в Хасково от 18 до 20 април. През тези дни южният град беше територия на словото. Авторът на текста на хитовата песен "Наследство" - Петър Василев, също присъства на литературните празници.

"Прасковите и черешите не мога да отрека, че ме радват. Най-краткото ми стихотворение се оказа, че е с най-завидна съдба. Вече повече от 40 години думите се пеят, благодарение на хубавата мелодия на Митко Щерев", казва хасковският поет.

За наградените млади творци, за тленното и преходното и за поезията, която възпитава чувствата - разказва Дора Атанасова в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!