Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФИС: Кризата в Сирия изостря българските страхове

Кризата в Сирия изостря българските страхове, симпатиите към Русия не се увеличават, но бележат съществен ръст антизападните настроения. Това са изводите от последното проучване на агенция АФИС направено в периода 13-ти - 17-ти април, интервюирани са над 1000 пълнолетни граждани . 

Над половината - 55% от интервюираните са на мнение, че  напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства. На обратното, че ще спадне са едва 17 на сто. 30% смята, че градуса на напрежението ще се запази на сегашното ниво. На въпроса кой според вас се стреми към подобен конфликт 44% отговарят, че главно Западът желае влошаване на обстановката, а само 5% дават противоположен отговор, че главно Русия желае това.
На въпроса, ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България, категорично преобладаващият отговор на 64 процента от хората е - възможно най-неутрална. 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а 25% дават отговор - на страната на Русия.
Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Спад на доверието се регистрира спрямо Европейския съюз и българската армия, съответно с девет и пет пункта в рамките на последния месец. За сметка на това с пет пункта се е покачило доверието в президентската институция. 
От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството от хората се възприема позицията на трима от политическите лидери -  Бойко Борисов, Корнелия Нинова, и изненадващо, казват социолозите, към Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с три пункта за премиера и с по 5 пункта за Нинова и Сидеров.
Доверието във всички останали политически лидери спада.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени