Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След протеста на музикантите от БНР комисията по културата в НС ще обсъди проблема с ниските им заплати

| обновено на 23.04.18 в 15:12
4
Членове на музикалните състави на БНР протестират пред сградата на Радиото в София.
Снимка: Ани Петрова

Парламентарната комисия по културата и медиите ще проведе извънредно заседание на 26 април, на което ще бъде обсъден проблемът с ниските заплати на музикантите от съставите на БНР. На заседанието ще присъства и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Ръководството на БНР също ще бъде поканено.

От парламента насрочиха заседанието след протеста днес сутринта на творците от музикалните състави на Българското национално радио (БНР) пред сградата на обществената медия.

Десетки изпълнители от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда и Оркестъра за народна музика се включиха в протестната акция, за да поставят остро въпросите за финансирането и с искане бюджетът на БНР да бъде увеличен целево за музикалните състави, за да може възнагражденията им да се повишат с 50 процента. 

Става въпрос за възнагражденията на близо 200 елитни творци. Участници в протеста заявиха:


"Всяка държава се представя с изкуството си и мисля, че просто заслужаваме едно по-достойно заплащане на труда".
"Трябва да се обърне внимание на цялата култура".
"Жалко, че за културата действително като че ли въобще не се мисли и се чувстваме малко излишни".


Ръководството на Националното радио е солидарно с протеста на творците. Генералният директор Александър Велев слезе да ги подкрепи. Той беше категоричен, че бюджетът на Националното радиото трябва да се увеличи: 


"Смятам, че е справедливо да получат по-високо заплащане на труда си. Абсолютно справедливо. В Комисията по култура и медии председателят на комисията обеща, че ще направи необходимото, за да получат увеличение на заплатите. Оттам нататък диалогът изчезна, парите не се появиха в бюджета ни, така че нямаме откъде да вземем пари, за да дадем на музикантите, а е редно да бъде оценен техният труд и да бъдат запазени съставите", подчерта Александър Велев. 

Солидарни с исканията на колегите си от музикалните състави на БНР са и творците от Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", както и от други столични състави. Музикантите имат намерение да продължат с протестите, ако гласът им днес не бъде чут от управляващите. Още миналия месец те представиха своите искания на пресконференция.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Мария Костова от протеста. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна