Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Уилямс от Фед предупреди, че една глобална търговска война ще има значителни негативни икономически последици

Една световна търговска война би имала много негативни икономически последици, въпреки че все още е твърде рано да се каже дали ще възникне подобен конфликт, посочи президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Джон Уилямс в интервю за испанския вестник "Ел Паис", цитирано от агенция Ройтерс.

Според него такава търговска война ще съсипе международните веригите за доставки, което ще доведе до рязко увеличаване на потребителските разходи. Това от своя страна ще доведе до спад в производителността и до повишаване на цените, посочи той в интервюто, публикувано в понеделник.

Попитан обаче дали вижда риск от подобна търговска война, Уилямс отговори, че е прекалено рано да се каже подобно нещо. "Реалността показва, че това не изглежда чак толкова сериозно, колкото предполагат някои заглавия във водещи световни медии. Но ако търговският конфликт се засили, това ще доведе до по-слаб икономически растеж, до по-висока инфлация и до по-ниско качество на живот по целия свят", допълни американският централен банкер.

Той също така отбеляза, че отмяната на извънредните стимулиращи мерки, предприети от централните банки през последните няколко години, трябва да бъде съобщено предварително, при това ясно и отчетливо. "Трябва да се повтаря непрекъснато, докато хората не чуят достатъчно ясно посланията на централните банки", подчерта Джон Уилямс, добавяйки, че самите промени трябва да бъдат постепенни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна