Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовото министерство на САЩ подкрепи увеличаване на финансирането на Световната банка с 13 млрд. долара

Стивън Мнучин обмисля пътуване до Китай във връзка с търговското напрежение между двете водещи световни икономики

Стивън Мнучин – финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп подкрепя увеличаването на финансирането за Световната банка с 13 млрд. долара, оставяйки настрана скептицизма си по отношение на големите правителствено подкрепени институции, които управляват световната икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че това се дължи отчасти на факта, че Световната банка иска да противодейства на нарастващото международно влияние на Китай.

Промяната ще позволи на банката да увеличи кредитирането на клиенти в бедните страни и идва след трудни преговори по условията, изисквани от САЩ, съобщават европейски и други длъжностни лица, участвали във водените разговори.

В събота финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви, че увеличаването на финансирането ще позволи на Световната банка (СБ) да прехвърли средства към по-бедните кредитополучатели и далеч от страните, които са по-способни да финансират собствените си цели за развитие.

"Според нас реформите, които те провеждат, са значителни, заедно с увеличеното искане за тяхното финансиране", посочи Мнучин на пресконференция.

Финансовият министър на САЩ също така отбеляза, че може да пътува за Китай, което беше възприето като сигнал за възможно отслабване на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

Той съобщи пред репортери, че продължава да провежда дискусии със свои китайски колеги в опит да бъде намерено решение на търговските различия и в тази връзка заяви по време на проведената през уикенда пролетна среща на МВФ и СБ във Вашингтон, че обмисля пътуване до Пекин.

"Няма да коментирам времето, нито пък имам нещо потвърдено, но обмислям подобно пътуване", посочи той. Мнучин отказа да посочи какво лично той желае от една търговска сделка с Китай, като само добави: "Ако имаме сделка, вие ще разберете как ще изглежда тя, когато я постигнем".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени