Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш се обяви за реформа в Съвета за сигурност

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че Студената война се е завърнала, а Съветът за сигурност на световната организация е безсилен да решава криза като тази в Сирия.

„Ясно е, че Студената война се е завърнала. Но има разлика. Преди САЩ и СССР бяха в конфликт, но бяха в състояние да контролират останалите. Сега САЩ и Русия не могат да го правят. Множество страни са активни в Близкия Изток – Турция, Иран, Суадитска Арабия“, заяви Гутериш, цитиран от „Новости“.

Според генералния секретар в Съвета за сигурност има структурен проблем – той отразява реалностите непосредствено след Втората световна война, а сега светът е друг. Гутериш смята, че правото на вето се използва твърде често, а необходимостта от реформи е очевидна.

ООН не може да реши проблемите в Сирия, коментира още дипломатът.

„В Сирия има различни армия, войват хора от цял свят, има противоречия между шиити и сунити, между различните региони, сблъскват се различни интереси. ООН не може с вълшебна пръчка да реши тези проблеми, особено при разногласията в Съвета за сигурност“, казо още Антонио Гутериш.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени