Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската индустрия настоява за ново търговско споразумение между ЕС и САЩ

Ръководителят на германската индустриална организация VDMA призова в понеделник за нов опит за споразумение за свободна търговия между Съединените щати и Европейския съюз в момент, когато ЕС е изправен пред високи митнически тарифите от началото на месец май за изнасяната за САЩ стомана и алуминий.

"Никой не може да има интерес от ескалация на търговските спорове, тъй като всичките страни – Съединените щати, Китай и Европа – в крайна сметка ще загубят", заяви президентът на VDMA Карл Мартин Велкер на търговския панаир в Хановер, съобщава Ройтерс.

През миналия месец американският президент Тръмп обяви налагането на мито от 25% за вноса на стомана и от 10% за внос на алуминий в опит да се противопостави на онова, което той определя като несправедлива международна конкуренция. Въпреки че тези мита конкретно за европейската стомана и алуминий бяха отложени за началото на месец май, ЕС заяви, че ще търси компенсации от САЩ посредством Световната търговска организация (СТО).

"Президентът на САЩ предизвика сериозно напрежение чрез непостоянната си търговска политика и обявяването на редица тарифи. Ние сме силно загрижени относно това", посочи Велкер от VDMA и добави, че Съединените щати сякаш обръщат гръб на СТО.

Трябва да се има предвид, че САЩ е най-важният експортен пазар за германската индустрия, като възлиза на около 18 млрд. евро (близо 22 млрд. долара), или 11% процента от общия немски износ.

Въпреки притесненията, свързани с търговското напрежение, индустриалната организация VDMA повиши своите прогнози за производствения растеж в Германия през 2018 година до 5% от 3%, визирайки по-силното търсене от останалите европейски държавни и от САЩ.

Според Карл Велкер намаляването на корпоративните данъци в САЩ е помогнало на компаниите да инвестират повече средства в ново машинно оборудване в германската индустрия, която представлява най-големият експортен пазар на водещата европейска икономика.

В същото време доставките за Великобритания вероятно ще се свият още повече, отколкото през 2017 година, когато те се свиха с 3% в резултат на притесненията около Брекзит, допълни той. "Ние не изключваме дори двуцифрен спад. Брекзит ще остави ясен негативен отпечатък върху инвестициите на Острова", прогнозира Велкер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени