Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличение на дела на контрабандните цигари у нас показва проучване на инициативата “Срещу незаконната търговия”

Премиерът Борисов даде едномесечен срок за допълнителни мерки срещу незаконните продажби на цигари

Премиерът подчерта, че продажбите на тютюневи изделия без бандерол ощетяват бюджетите, което се отразява и на общоевропейските политики

| обновено на 23.04.18 в 15:15
Снимка: БГНЕС

Увеличение на дела на контрабандните цигари у нас показва проучване на инициативата “Срещу незаконната търговия”. През четвъртото тримесечие на миналата година този дял е бил 6,6 %. 

"Има градове като Пазарджик и Хасково, където нивото си остава високо, както и Ямбол, където миналото тримесечие беше само 2 %, а сега е 12,7%, докато в Стара Загора е почти двойно", уточни Вирджиния Джевелекова от една от тютюневите комапнии.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че това е "увеличение с половин кутия цигари", но даде едномесечен срок за допълнителни мерки за намаляване на контрабандата. Министър-председателят видя регионална зависимост в увеличаването на контрабандата, която е най-сериозна в Свиленград, Хасково и Ямбол: 


"Върху картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт", отбеляза Борисов.

В едномесечен срок трябва да бъдат взети мерки за обръщане на тенденцията. България е сред страните с най-ниско ниво на контрабанда на цигари за разлика от Франция, Ирландия и Великобритания. 
 "Колежката Тереза Мей има на 100 кутии 30 кутии контрабанда. Като сметнете по Трънския курс лева към паунда и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди".
Борисов ще постави въпроса на европейско ниво, защото става дума за милиарди загуби за общия бюджет.

"В същото време се поставя сега въпросът да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа. И ако това е вярно, аз виждам милиарди евро, които вследствие това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват от бюджетите и по този начин страните-донори след това искат да намалим ние кохезионната политика", коментира премиерът.

СнимкаВ инициативата "Срещу незаконната търговия" са обединени големите компании за производство на тютюневи изделия, а изследването се прави по метода на преброяването на фасове от кофите за отпадъци. Представянето на традиционното изследване беше придружено с настояването да не се приемат исканията на част от неправителствения сектор за забрана за излагане на видно място на цигарите в търговските обекти.

"Това би довело само до едно - до развързването на контрабандното разпространение и производство на нарязан тютюн и тютюневи изделия",  коментира Цветан Филев от производителите на тютюн, а главният прокурор Сотир Цацаров призова да се вземат мерки без лицемерие.
"Ако заключим цигарите в каси в супермаркетите и не ги показваме, то защо щандовете за алкохол ще бъдат открити и видими? Т.е. ако се прави нещо, то трябва да се прави с равна мяра за всички, а не по начин, по който един сектор да бъде уязвен,  а друг - да остане в рамките на широката реклама", добави Цацаров.

Пред медиите днес Борисов направи и първия си коментар за зрелищния арест на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева. Той е поискал обяснение защо се е случило точно там и е получил отговора, че всяка една белязана банкнота е трябвало да се опише. "Не приемам никакви спекулации, но съветвам колегите да бъдат по-експедитивни", каза още Борисов.

"Така ми беше отговорено - при преброяването на толкова много банкноти, една цифричка ако се сбърка от тези, които ги описват, може да пропадне цялото дело".

Борисов обяви още, че са взети достатъчно мерки за предотвратяванене на футболното хулиганство. Той допълни, че са сменени камерите на ст. "Васил Левски" и призова запалянковците да бъдат нетолерантни към безредиците. Той не смята, че са необходими допълни действия от страна на органите на реда:

"Достатъчно строги в момента са, за да се налага да ги надъхвам повече. Когато надъхаш повече полицаите и жандармерията, следващия път пък те ще вложат повече сила и ще има друга тема на разговор".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна