Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията "Живот без тютюнев дим" иска да бъдат забранени рекламите на тютюневи изделия

| обновено на 23.04.18 в 14:36
Снимка: БГНЕС

Коалиция "Живот без тютюнев дим" се обяви за законови промени, с които да бъдат забранени рекламите на тютюневи изделия. Председателят на организацията д-р Гергана Гешанова обяви, че 75% от българите са против този вид реклами и спонсорства.

"Световната здравна организация даде данни, че в България всеки ден 10 души умират от заболявания, пряко или косвено свързани с тютюнопушенето и се установява, че 45 нови души всеки ден започват да пушат, а рекламата действа точно върху младите хора".

Организацията представи резултатите от международни проучвания, след като преди две седмици вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за отпадане на действащата пълна забрана за тютюнопушене на закрито.

От СЗО призовават страните да забранят рекламата, за да се намали броят на пушачите. Това е доказано ефективен начин да се намали консумацията средно със 7 %, посочи Пламен Антонов, както и уточни какви са препоръките, дадени на страната ни от проведената преди ден международна кръгла маса срещу тютюнопушенето:

"Основната препоръка е да се приемат нови текстове там, където е необходимо, за да се постигне необходимата пълна забрана на рекламата, спонсорството и промоцията на тютюневи изделия".


Подробности можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени