Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нина Дюлгерова: Позицията на опозиционния лидер в Армения е израз на слабост

проф. Нина Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

Позицията на опозиционния лидер в Армения Никол Пашинян е израз на слабост. За мен това е поредният естествен процес, който наблюдаваме в постсъветското пространство и аз бих казала, че първият, който се опита да приложи този модел, който в момента Серж Саркисян успешно реализира, това беше Михаил Саакашвили. Това коментира в интервю за предаването „12+3“ проф. Нина Дюлгерова по повод на протестите в Ереван. По време на преговорите между управляващи и опозиция, Никол Пашинян поиска оставката на премиера на страната, което стана повод диалогът да бъде прекратен.  

„В Армения протестите са много предсказуеми. Винаги завършват с успех за властта, защото не трябва да забравяме, че Армения и Азербайджан имат проблемна зона на сигурност – Нагорни Карабах, в която, ако се промени статуквото в едната или другата част, тогава процесът ще излезе извън контрол. В Азербайджан успешно започна четвърти мандат президента Илхам Алиев. В Армения също има устойчив процес на развитие. Президентът Серж Саркисян стана министър-председател. Те се превърнаха в парламентарна република с премиер, който има позиции и който контролира и направлява процесите. В парламента само 9 депутата не са от партията на Серж Саркисян“, обясни тя.

„В Армения трудно може да се намери голяма група хора, които да излязат с идеята, че след това ще има промяна, която да ги облагодетелства“, обясни проф. Дюлгерова. По думите й там, освен, че опозицията е слаба, няма и добро финансиране на опозиционни прояви: „Така че нещата са с висока степен на несериозност и мога да ги приема само като част от пъстрата палитра с антируска атака, с използване на една тема, която няма да има продължение и ще изчезне от дневния ред на света и на региона“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени