Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на протестиращите от РЗИ преговарят със зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков

| обновено на 23.04.18 в 14:44
Снимка: БГНЕС

Служители от Регионалните здравни инспекции от цялата страна протестират заради ниски заплати. Те настояват заплатите им да се увеличат с 20 процента от 1 май, да се въведат стартови заплати по длъжности, да се възстанови добавката за клас прослужено време и на всяко тримесечие да се изплаща допълнително материално стимулиране. 

Работещите в системата настояват да се въведат стартови заплати по длъжности, като най-ниската да е един път и половина минималната за страната. Здравните инспектори, които са държавни служители, настояват да се възстанови добавката за клас прослужено време и на всяко тримесечие да се изплаща допълнително материално стимулиране. В момента младши здравните инспектори взимат заплата от 510 лева:

"Служителите да не бъдат всичките на еднаква заплата, близка до минимална работна заплата. Искаме диференциране. 765 лева трябва да е заплатата на специалистите, за които се изисква средно и средно-специално образование, а за експерти и инспектори, за които се изисква висше образование, трябва да е над тази заплата".
"460 лева взимам реално, а съм инспектор в отдел "Обществено здраве". С висше образование съм, но ни приравняват към хигиенистките", сподели протестиращ.

Представителна група на протестиращите  преговаря със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. 


Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени