Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт, хепънинг и 7 представления на открито в програмата на "Театър пред театъра"

БНР Новини
Отляво надясно: инж. Емил Марков, Мариус Донкин, Ана Пападопулу и Цветан Николов
Снимка: Антон Марков

Второто издание на инициативата „Театър пред театъра“, която започна миналото лято по идея на Народния театър „Иван Вазов“, ще бъде открито на 30 юни и ще продължи до 8 юли. Новото в тазгодишната програма е, че участниците се увеличават – така  публиката ще може да гледа на откритата сцена както спектакли от репертоара на Народния театър, така и две представления на театър „София“ и на театър „Българска армия“.

Програмата започва на 30 юни с концерт по повод приключването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Входът за концерта е свободен, но с покани, които може да получите на билетните каси.

СнимкаПървите театрални представления са на 1 и 2 юли, когато ще се играе спектакълът „Калигула“ от Албер Камю, под режисурата на Диана Добрева. За първи път към него ще има осигурени и субтитри на английски език, като жест към потенциалните зрители сред чуждестранните туристи, които биха проявили интерес към представлението.

На 3 юли Общинският театър „София“ ще покаже свой спектакъл, чието заглавие все още не беше известно днес (23 април).
На 4 и 5 юли може да гледате спектакъла „Животът е прекрасен“ от Николай Ердман, в постановка на режисьора Александър Морфов.
На 6 юли е представлението „Сако от велур“ – постановка на Бойко Богданов по пиесата на Станислав Стратиев.

На 7 юли актьорите Герасим Георгиев – Геро и Валентин Танев ще изиграят стотното представление на спектакъла „Швейк“, който е в репертоара на театър „Българска армия“. Постановката е на режисьорката Бина Харалампиева, която тази година празнува юбилей.

Второто издание на „Театър пред театъра“ завършва празнично на 8 юли с хепънинга по „Опит за летене“ на Йордан Радичков. Режисьор е Стоян Радев, а на сцената са Мария Каварджикова и 12 мъже актьори от трупата на Народния театър „Иван Вазов“ – Георги Мамалев, Валентин Танев, Николай Урумов, Йосиф Шамли и др. 

Тази година трибуната ще е с места за 1127 зрители и е изградена с най-добрите скелета в света, разказа инж. Емил Марков – заместник-директор по техническите въпроси в Народния театър. Организаторите обещават и повече удобства за публиката, в сравнение с миналата година – по-широки редове, по-удобни столове, по-добра видимост към сцената и по-добро осветление, с повече осветителни тела. В трибуната е предвидено и повече пространство, с по-лесен достъп до събитията и за хората с увреждания.

Билетите за представленията са в продажба от днес и са на цени от 10 до 30 лева.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!