Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко ще струва на Русия Световното по футбол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия няма да спечели нищо във финансово отношение от Световното първенство по футбол, на което е домакин от 14 юни до 15 юли, пише versia.ru. Напротив, очертават се големи загуби, свързани най-вече с поддържането на стадионите.

Дотук само от държавния бюджет са похарчени 480 милиарда рубли (около 800 милиона долара), главно за нови стадиони и за модернизиране на същестуващите, коментира изданието.

versia.ru дава за пример стадион „Зенит Арена“ в Петербург, чиято стойност в хода на работата е нараснала от 6,7 милиарда до 48 милиарда рубли. Подобна е ситуацията и с други стадиони.

Изданието изчислява, че за поддръжката на стадионите, на които ще се играят мачовете от Световното, до 2023 година ще са нужни 12 милиарда рубли ($200 млн.), докато те са в състояние да изкарат едва около една четвърт от тези пари.

Допълнително, пише versia.ru, руските градове домакини не са подготвени да извлекат ползи от първенството, доколкото инфраструктура е занемарена и не може да привлече допълнителни туристи.

Според консултантската компания Aecom ползите за руските региони ще бъдат краткотрайни, а доста от тях ще трябва да се справят с поддръжката на огромни стадиони, които не могат да се напълнят във времето след Световното.

Стадиони като тези във Волгоград и Нижни Новгород например могат да разчитат да запълнят 10-15 % от капацитета си и само най-добрите регионални клубове могат да осигурят посещаемост до 60 % от възможностите на съоръженията.

Допълнително руската икономика ще претърпи загуби, тъй като някои производства ще бъдат силни ограничени по време на шампионата от съображения за сигурност, допълва versia.ru.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна