Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шивачки от Дупница поискаха неизплатените си възнаграждения от Фонда за гарантирани вземания

Мая Манолова на среща с шивачки от Дупница
Снимка: Кирил Фалин, БНР

173 шивачки от скандалната италианска фирма "Абонданца", която не им е изплатила по две заплати от 2016 год., са подали заявление да получат възнагражденията си от фонда за гарантирани вземания, съобщиха от регионалното управление "Социално осигуряване" в Кюстендил. След серия протести съдействие на работничките да получат заплатите си оказа омбудсманът Мая Манолова.

Сега се прави проверка на всеки конкретен случай, а през май ще стане самото изплащане на забавените почти две годиини заплати. Някои от подалите заявление имат да получават по около 2 000. лева. Ограничението обаче е, че по този фонд може да се изплащат до 1 300 лева, така-че те няма получат остатъка. Последното заявление на работничка от фирмата е от петък. Същевременно, на фирма „Абонданца“ ЕООД, която вече не развива дейност, са издадени 12 акта за установяване на административни нарушения и за нарушения на трудовото законодателство. 

В сила са влезли и 12 наказателни постановления на обща стойност 60 000 лв., които са дадени за събиране на Националната агенция за приходите, казаха експрети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна