Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на промишлената и на активността в сферата на услугите на САЩ през април

Бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите на САЩ се ускори изненадващо силно през април, отразявайки стабилната експанзия на водещата световна икономика, показват предварителни данни на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор, нарасна през април до три и половина годишен връх от 56,5 пункта спрямо 55,5 пункта месец по-рано, докато аналогичният индекс в сферата на услугите се повиши до 54,4 пункта от 54,0 пункта през март.

Индексът на новите поръчки пък нарасна до най-високо ниво от март 2015-а година, докато ценовият производствен индекс се повиши с най-здраво темпо от юли 2013-а година насам, отбеляза агенция Markit.

Растежът на заетостта обаче се понижи леко до тримесечно дъно, но в същото време перспективата пред бъдещата бизнес активност удари най-високо ниво от май 2015-а година, допълни агенцията.

Главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън заяви, че данните от проучването "подсказват, че растежът на производството е на път да се ускори с наближаване на лятото".

"Междувременно цените също се изтеглят във възходяща посока, изпращайки сигнали на политиците за по-агресивно повишаване на лихвените ставки", допълни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени